K-Téka Zöld Információs Pont
Tovább a Gondoskodásból jeles! irkalapra___

Élővilág

Sokszínű madárvilág - Magyarország

Madácsi Máté természetfotóival

BENCE | 2016. március 15. 14:58
Irkalapok Szerkesztőség

Madácsi Máté, a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákja,az eddigi fotózásai során lencsevégre kapott,Magyarországon honos madárfajból mutat be néhányat.  

Szorgos Zümmögés

már készülnek a hideg időre

Graczáné Tóth Andrea | 2014. szeptember 3. 09:04
Arany - Kecskemét

Még melegen süt a nap, a méhek azonban már érzik, hogy sürgeti őket az idő. Szorgalmasan gyűjtögetik a virágport a még nyíló virágokból. Nekik köszönhetjük a finom mézet, amelyet egészséges ételeinkhez használhatunk.

A farkasfalkától és a medvétől sem riad vissza

Észak- Amerika legvadabb emlőse

EDIT | 2014. augusztus 2. 11:53
Irkalapok Szerkesztőség

Rendkívül falánknak tartott, rejtőzködő életmódot folytató emlős, aki a medvével és a farkasfalkával is szembeszáll az élelemért és képes elorozni a prédát. Ügyesen mászik fára és verhetetlen a vízben is. Étrendje változatos és egyáltalán nem válogatós, alkalmazkodik a lehetőségekhez.

Kutyajellem – a Gazda Felelőssége

mutasd a kutyád, és megmondom ki vagy

Szamler László | 2014. augusztus 1. 19:37
Irkalapok Szerkesztőség

Vajon igaz a mondás? Mutasd a kutyád, és megmondom ki vagy! Mi azt állítottuk, hogy igen, a kutyák szelídsége vagy vadsága a gazda jellemének függvénye. Kíváncsiak voltunk Ti hogyan vélekedtek a kutya jellemét erősen befolyásoló, igen gyakran meghatározó kutya – gazda kapcsolatról. Íme az eredmény, a válaszadók elsöprő többséggel egyetértettek állításunkkal, és azt gondolják, hogy a kutya alkalmazkodik a gazdájához.

Bengáli Tigris – félelem és tisztelet

a föld legerősebb szárazföldi ragadozója

EDIT | 2014. július 18. 19:18
Irkalapok Szerkesztőség

A vadon élő bengáli tigrisek 80%-a Indiában él a legváltozatosabb természeti adottságú területeken. Bundája kiválóan álcázza, köszönhető ez a függőleges fekete csíkjainak, melyek megtörik a tigris körvonalát és így nehezebb észrevenni. A Bengál-öbölnél élő tigrisekről azt tartják az emberek, hogy a sós vízzel keveredő édesvíz fogyasztásának eredményeként kedvelték meg az emberhúst.

Gólya, Gólya Gilice

családalapítás, fiókanevelés gólyáéknál

Graczáné Tóth Andrea | 2014. július 13. 10:00
Arany - Kecskemét

Nemsokára kirepülnek a fészekből az idén kikelt kis gólyák. Addig viszont még rengetegszer kell fordulni az élelmet adó mezők és az éhes fiókákat védelmező fészek között a felnőtt gólyáknak. Kikelés után a fiókákat rövid, szétszórt, fehér pehelytollak borítják. Egy héttel későbbre a pehelytollazat besűrűsödik. A frissen kelt fiókák lába rózsaszín, ami később megszürkül. Csőre fekete, csak a hegye sötétbarna. A fészek elhagyása után a fiókák tollazata hasonló a felnőttekéhez, kivéve, hogy a fekete tollak még barnásak. Csőrük és lábuk fekete; végleges színüket a következő év nyarán érik el. (GTA)

Zöld Gyíkok

gyíkéknál nászidőszak van

Graczáné Tóth Andrea | 2014. június 29. 15:44
Arany - Kecskemét

Erdőségekben, sziklás területeken, kaszálókon, a Kecskeméti Arborétumban, sőt kiskertekben is gyakran láthattok mostanában kékes - zöldes színben pompázó gyíkokat. Ezek a hazánkban is honos zöld gyíkok. Volt szerencsém őket megfigyelni és fotózni. Most ezeket a képeimet osztom meg veletek.

Horgász és Vadász Napok, Kecskemét

Észak-Amerika vadvilága

JLS | 2014. január 21. 18:13
Arany - Kecskemét

Kecskeméti Kulturális Központban XXIV. alkalommal megrendezésre kerülő kiállításon készült fotók azoknak akik nem látogathattak el személyesen a helyszínre.

IUCN – VÖRÖS LISTA

Természetvédelmi Világszövetség

JLS | 2013. december 29. 21:28
Arany - Kecskemét

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetettség szerint rangsorolja a Földön található fajokat. Az általuk készített Vörös Lista szerint a világ emlőseinek megközelítőleg egy ötödét a kihalás veszélye fenyegeti. Természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően a különösen veszélyeztetett emlősök öt százalékát sikerül megmenteni.

Medveotthon - Farkasok

Barangolás a veresegyházi Medveotthonban

JLS | 2013. december 29. 18:05
Arany - Kecskemét

A farkasokat akárcsak a macikat, természetes körülmények között tartják, így korlátozás nélkül, a teljes területüket bejárhatják, számukra tetszőleges falkákat alkothatnak.

Előző12Következő

Interjúk

Bakó Levente

Bakó Levente – Jövő Nemzedék

2014. november elején, Szegeden a Markovics Kupa elnevezésű röplabda tornán jártam, ahol a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola mini fiú csapata ezüstérmes lett, az alattuk lévő korosztályban induló vásárhelyis csapat pedig a 12 induló közül a 6. helyen végzett.   fotó: Szamler László A minik csapatára irányult a figyelem már a torna elején. Kitűnő játékukon túl azért is, mert edzőjük nélkül érkeztek és az edzői feladatokat Bakó Levente, a csapat kapitánya látta el mind a két korosztályban. Levente példásan helytállt, mint játékos és segédedző egyaránt. Csapatát a dobogó második fokára vezette, az ifjabbakat pedig a középmezőnybe. Játékával kiérdemelte szegeden a Csapata Legjobbja címet. Felelősségvállalása, lelkesedése, kitartása és a csapatokkal végzett szegedi munkája követendő, példaértékű teljesítmény!

Várkonyi Patrik civilben

A lehetetlen nem létezik, a lehetetlen kihívás!

Hagyományosan, minden év augusztusában Kecskeméten találkoznak a Wing Tsun Kung Fu sportolói. Nemzetközi nyári táborukon, számos európai mesterrel egyetemben, részt vett Si Hing Várkonyi Patrik Kelet-Európa legfiatalabb Kung Fu mestere is. Őt kértem válaszoljon pár kérdésemre. Si Hing Várkonyi Patrik Wing Tsun Kung Fu mestere, 3. mester fokozat

Leiner Péter

Véget ért egy „Aranyos” röplabdás korszak

Június 14-én sok más társukkal együtt elballagtak az Arany János Általános Iskola nyolcadikos, röplabdás tinijei. Véget ért egy fejezet. Mint minden vég, ez is magában hordozza az újat, egy eddig ismeretlen, izgalmas jövő kezdetét. Ennek kapcsán beszélgettem Leiner Péter röplabdás „véndiákkal”. Számos fényes győzelem és néhány kevésbé sikeres, de annál tanulságosabb mérkőzés fűződik a Te röplabdás éveidhez itt az Aranyban. Összességében, mint szurkoló elégedett lehetek, sohasem volt unalmas a nézőtéren és jónéhányszor ünnepelhettünk győztes meccs után.

Nagy Zoltán – a tehetség sokszínű

Nagy Zoltán – a tehetség sokszínű

A tanév utolsó napjaiban már fél lábbal mindenki vakációzik, a véndiákok kiváltképp. Nincs ez másként az Arany János Általános Iskolában sem. A ballagási előkészületek és az angol nyelvvizsgára készülés közben kértem Nagy Zolit, hogy lépjen ki egy rövid időre a nyüzsgésből és válaszoljon pár kérdésemre.

Összes interjú

Környezetvédelem

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

Online fotó(selfie) akció

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

Online fotó(selfie) akció

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Sportos Környezetvédők

Sportos Környezetvédők

BENCE | 2018. január 25. 12:33
Irkalapok Szerkesztőség

A Gyűjts szelektíven, élj sportosan! – a megoldás Veled kezdődik elnevezésű program keretében, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány családi sportvetélkedőt hirdet általános- és középiskolás korú gyermekek és családjaik számára.

 

Családi szabadidős sportvetélkedő, sportverseny újrahasznosítható hulladékfajták bevonásával. A tervezett játékok eszközei újrahasznosítható anyagokból készülnek, valamint a feladatok, kvíz kérdések a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetvédelem témája köré épülnek.

Plakát és felhívás letölthető alul a csatolmányok közül!


Lomis PuccParádé

Lomis PuccParádé – hulladékból ruha

BENCE | 2018. január 24. 21:01
Irkalapok Szerkesztőség


A Gyűjts szelektíven, élj sportosan! – a megoldás Veled kezdődik elnevezésű program keretében, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány ruhakészítői versenyt hirdet általános- és középiskolás korú gyermekek számára.

 

Olyan kreatív csapatok jelentkezését várjuk versenyünkre, akik vállalják, hogy újrahasznosítható hulladékok felhasználásával készítenek viselésre alkalmas ruházatot.


Plakát és felhívás letölthető alul a csatolmányok közül!


Összes hír

Fotógaléria

HÉP RÖPKE – TAC SZESE

Három mérkőzés, három győzelem!

Országos Gyermek Bajnokság Röplabda, Dág 2017

Diákolimpia Megyei Döntő Fiú Röplabda 2016/17

Vásárhelyi Röplabda Kupa 2017

Összes galéria
Facebook