K-Téka Zöld Információs Pont
Tovább a Gondoskodásból jeles! irkalapra___

Interjúk

A lehetetlen nem létezik, a lehetetlen kihívás!

Kecskeméten Kelet-Európa legfiatalabb Kung Fu mestere

Interjúk | 2014. szeptember 1. 18:18
Nyelvőrség   Irkalapok Szerkesztőség

Hagyományosan, minden év augusztusában Kecskeméten találkoznak a Wing Tsun Kung Fu sportolói. Nemzetközi nyári táborukon, számos európai mesterrel egyetemben, részt vett Si Hing Várkonyi Patrik Kelet-Európa legfiatalabb Kung Fu mestere is. Őt kértem válaszoljon pár kérdésemre.


si_hing_varkonyi_patrik
Si Hing Várkonyi Patrik Wing Tsun Kung Fu mestere, 3. mester fokozat


Várkonyi Patrik civilben
Várkonyi Patrik civilben
Fotó: Várkonyi Patrik

Számodra Kecskemét már nem új terep, sokadszor veszel részt ezen a nyári táboron, mégis az idei sokáig emlékezetes lesz számodra. Mi történt idén?
Igen. Minden évben augusztusban kerül megrendezésre a nemzetközi nyári táborunk. Ilyenkor a Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület országai is jelen vannak. Érkeznek tanítványok és mesterek Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Romániából és Észtországból. A tábor lezárásaként kerülnek sorra a vizsgák. Én is azon szerencsés kiválasztottak között lehettem, akiket Si Fu Máday Norbert Kelet-Európai Főinstruktor vizsgára hívott. Egy nagyon kemény két órás vizsga következett, amelynek végén megkaptam a harmadik mesterfokozatot. Nagyon szép emlékem marad örökre.


varkonyi_patrik
 

Gratulálok a sikeres vizsgához! Hány évesen vettél részt első alkalommal kung fu edzésen?
1999-ben kezdtem el a Wing Tsun Kung Fu-t Pécsett, kicsit kevesebb, mint 6 évesen. Ma is tisztán emlékszem az első edzésemre, talán ez az egyetlen emlékem 99-ből.

Hogyan figyeltél fel erre a sportra?
A szüleim kerestek nekem valami sportot, mivel látták, hogy mennyire szeretem a Bruce Lee és Jackie Chan filmeket ezért esett a Kung Fu-ra a választásuk. Akkor még nem tudtuk, hogy Bruce Lee és Jackie Chan is ezt az irányzatot követi, illetve azt sem tudtuk, hogy a Kung Fu nem sport, hanem valami sokkal több, harcművészet.

Ki volt abban az időben a mestered?
Amikor erre gondolok, az egyik szemem sír a másik pedig nevet. Nevet, mert nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy az én mesterem volt a Magyar Wing Tsun Egyesület legrégebbi tanítványa, majd később egyik vezető mestere. Ő volt Dai Si Hing Szabó Ferenc a Kung Fu mestere, Si Fu Máday Norbert, 9. mesterfokozattal bíró, Kelet-Európai Főinstruktor első tanítványa, az én mesterem. Óriási tudás birtokában volt. Az együtt töltött évek alatt próbáltam a lehető legtöbbet megtanulni tőle. Sír, mert Dai Si-Hing 2008-ban távozott közülünk, daganatos megbetegedésben elhunyt. Azóta is igyekszem továbbadni örökségét. Remélem büszke rám most is onnan fentről.

Volt olyan időszakod, amikor azt mondtad, hogy feladod?
Igen, volt. Lehettem vagy 12 éves akkor.

Mi váltotta ki, és hogyan tetted magad túl ezen?
Ez egy nagyon érdekes történet. Én nagyon fiatalon értem el magas fokozatokat és 12 évesen már 12. tanulófokozaton voltam, ez a mesterjelölt fokozat. Ez azt jelentette, hogy a következő fokozat a mesterfokozat. Tudtam, hogy ilyen fiatalon nem érhetem el, ezért egyre fogyott a lelkesedésem. Ekkor abbahagytam pár hónapra, azonban tovább nem bírtam. Visszamentem az edzésre. A Kung Fu már akkor az életem része volt. Miután visszamentem, Dai Si Hing csak ennyit kérdezett, „Most akkor szeretnél a Wing Tsun mestere lenni vagy nem?”. Erre a kérdésre nem adtam választ, de mindketten tudtuk. Elkezdtem Dai Si Hing-hez magánórákra járni és nagyon komolyan edzettem 2 évig. 14 évesen levizsgáztam első mesterfokozatra, így lettem Kelet-Európa legfiatalabb Kung Fu mestere.

Nemrégiben olvastam a facebook oldaladon egy Muhammad Ali idézetet. Elhoztam magammal, így szól:

"A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik."

Muhammad Alinak igaza van, itt ül az élő példa előttem. Te, aki már 14 évesen addig lehetetlennek vélt eredményt értél el, a Világ legfiatalabb Kung Fu mestere lettél, hogyan látod a mai fiatalokat, gyakran hivatkoznak a lehetetlenre?
Mivel én is a „mai fiatalok” közé tartozom és fiatalokat is tanítok, én tisztán látom mi történik. A TV, a számítógépes játékok, a közösségi oldalak teljesen átalakítják a fiatalok értékrendjeit és teljesen mást tartanak fontosnak mint kellene. Ahelyett, hogy sétáljanak egy jót, inkább leülnek a TV elé vagy játszanak valami számítógépes játékot. De a legrosszabb az, hogy nincsenek céljaik. Ha nincsenek céljaik nincs miért küzdeni, ha nem küzdenek nem tanulják meg elérni a célokat. Ezáltal a lehetetlen, nagyon közel kerül hozzájuk. Sokkal könnyebb azt mondani valamire, hogy lehetetlen, a körülményeket hibáztatni, mint tenni érte.


sijo
Sijo Leung Ting  &  Si Hing Várkonyi Patrik


Mit tanácsolsz a lehetetlen paravánja mögötti bátortalanoknak?
Tűzzenek ki maguknak célokat, kicsi célokkal kezdjék és szépen lassan törjenek előre és érjék el azokat. Közben ne feledjék, az ember nagyon sok mindenre képes, sokkal többre, mint azt ő maga gondolja. A kudarcoktól pedig nem kell félni, meg kell élni azokat és tanulni kell belőlük. A legfontosabb az, hogy a lehetetlen nem létezik, a lehetetlen kihívás!

Sport mellett jutott elég időd a tanulmányaidra?
Szerencsére mindig próbáltam ügyesen beosztani az időmet, így mindenre jutott mindig pár üres óra, ami számomra fontos. Francia kéttannyelvű gimnáziumban végeztem Pécsett, itt felsőfokú francia nyelvvizsgát szereztem, ezen kívül angolul és spanyolul beszélek. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karának tanulója vagyok.

Kiváló sport teljesítmény mellett irigylésre méltó tanulmányi eredményeidre igazán büszke lehetsz. Sok sikert és jó egészséget kívánok az elkövetkező évekhez!

Köszönöm, és szívesen látlak a pécsi edzéseink valamelyikén!

Örömmel teszek eleget a meghívásnak, ott folytatjuk a beszélgetést!


szamler_laszlo
- Szamler László -


Összes hír

A(z) Környezetvédelem rovatból ajánljuk

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Interjúk

Bakó Levente

Bakó Levente – Jövő Nemzedék

2014. november elején, Szegeden a Markovics Kupa elnevezésű röplabda tornán jártam, ahol a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola mini fiú csapata ezüstérmes lett, az alattuk lévő korosztályban induló vásárhelyis csapat pedig a 12 induló közül a 6. helyen végzett.   fotó: Szamler László A minik csapatára irányult a figyelem már a torna elején. Kitűnő játékukon túl azért is, mert edzőjük nélkül érkeztek és az edzői feladatokat Bakó Levente, a csapat kapitánya látta el mind a két korosztályban. Levente példásan helytállt, mint játékos és segédedző egyaránt. Csapatát a dobogó második fokára vezette, az ifjabbakat pedig a középmezőnybe. Játékával kiérdemelte szegeden a Csapata Legjobbja címet. Felelősségvállalása, lelkesedése, kitartása és a csapatokkal végzett szegedi munkája követendő, példaértékű teljesítmény!

Várkonyi Patrik civilben

A lehetetlen nem létezik, a lehetetlen kihívás!

Hagyományosan, minden év augusztusában Kecskeméten találkoznak a Wing Tsun Kung Fu sportolói. Nemzetközi nyári táborukon, számos európai mesterrel egyetemben, részt vett Si Hing Várkonyi Patrik Kelet-Európa legfiatalabb Kung Fu mestere is. Őt kértem válaszoljon pár kérdésemre. Si Hing Várkonyi Patrik Wing Tsun Kung Fu mestere, 3. mester fokozat

Leiner Péter

Véget ért egy „Aranyos” röplabdás korszak

Június 14-én sok más társukkal együtt elballagtak az Arany János Általános Iskola nyolcadikos, röplabdás tinijei. Véget ért egy fejezet. Mint minden vég, ez is magában hordozza az újat, egy eddig ismeretlen, izgalmas jövő kezdetét. Ennek kapcsán beszélgettem Leiner Péter röplabdás „véndiákkal”. Számos fényes győzelem és néhány kevésbé sikeres, de annál tanulságosabb mérkőzés fűződik a Te röplabdás éveidhez itt az Aranyban. Összességében, mint szurkoló elégedett lehetek, sohasem volt unalmas a nézőtéren és jónéhányszor ünnepelhettünk győztes meccs után.

Nagy Zoltán – a tehetség sokszínű

Nagy Zoltán – a tehetség sokszínű

A tanév utolsó napjaiban már fél lábbal mindenki vakációzik, a véndiákok kiváltképp. Nincs ez másként az Arany János Általános Iskolában sem. A ballagási előkészületek és az angol nyelvvizsgára készülés közben kértem Nagy Zolit, hogy lépjen ki egy rövid időre a nyüzsgésből és válaszoljon pár kérdésemre.

Összes interjú

Környezetvédelem

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

Online fotó(selfie) akció

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

Online fotó(selfie) akció

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Sportos Környezetvédők

Sportos Környezetvédők

BENCE | 2018. január 25. 12:33
Irkalapok Szerkesztőség

A Gyűjts szelektíven, élj sportosan! – a megoldás Veled kezdődik elnevezésű program keretében, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány családi sportvetélkedőt hirdet általános- és középiskolás korú gyermekek és családjaik számára.

 

Családi szabadidős sportvetélkedő, sportverseny újrahasznosítható hulladékfajták bevonásával. A tervezett játékok eszközei újrahasznosítható anyagokból készülnek, valamint a feladatok, kvíz kérdések a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetvédelem témája köré épülnek.

Plakát és felhívás letölthető alul a csatolmányok közül!


Lomis PuccParádé

Lomis PuccParádé – hulladékból ruha

BENCE | 2018. január 24. 21:01
Irkalapok Szerkesztőség


A Gyűjts szelektíven, élj sportosan! – a megoldás Veled kezdődik elnevezésű program keretében, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány ruhakészítői versenyt hirdet általános- és középiskolás korú gyermekek számára.

 

Olyan kreatív csapatok jelentkezését várjuk versenyünkre, akik vállalják, hogy újrahasznosítható hulladékok felhasználásával készítenek viselésre alkalmas ruházatot.


Plakát és felhívás letölthető alul a csatolmányok közül!


Összes hír

Fotógaléria

HÉP RÖPKE – TAC SZESE

Három mérkőzés, három győzelem!

Országos Gyermek Bajnokság Röplabda, Dág 2017

Diákolimpia Megyei Döntő Fiú Röplabda 2016/17

Vásárhelyi Röplabda Kupa 2017

Összes galéria
Facebook