K-Téka Zöld Információs Pont
Tovább a Gondoskodásból jeles! irkalapra___

Élővilág

Sokszínű madárvilág - Magyarország

Madácsi Máté természetfotóival

Élővilág | 2016. március 15. 14:58
Nyelvőrség   Irkalapok Szerkesztőség
madacsi_mate
Madácsi Máté, 
a Herman Ottó Környezetvédelmi és 
Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákja,
az eddigi fotózásai során lencsevégre kapott,
Magyarországon honos madárfajból mutat be néhányat.
suli

 

EGERÉSZÖLYV
EGERÉSZÖLYV
Fotó: Madácsi Máté

 

tövisszuro

TÖVISSZÚRÓ GÉBICS - TOJÓ

fotó: Madácsi Máté

TÖVISSZÚRÓ GÉBICS

A verébnél valamivel nagyobb madár, hossza 16-18 cm. Csőre vaskos, a végén kampós. A hímet kékes-hamuszürke fejtetője és a szemén áthúzódó széles fekete, valamint gesztenyebarna háta jellemzi. A tojó egyszerűbb, barnás színezetű. Tápláléka főként rovarokból áll. Rendkívül érdekes a táplálkozása. Zsákmánybőség idején nem habzsol fel mindent egyszerre, hanem a bokrok töviseire tűzi a maradékot.

(innen ered elnevezése is)


 BARATCINEGE

 BARÁTCINEGE

fotó: Madácsi Máté

 BARÁTCINEGE

A szén- és kékcinege után a harmadik leggyakoribb cinegefaj hazánkban. A legnagyobb számban középhegységi erdeinkben fordul elő. Télen a lakott területek közelében is megjelenik, ilyenkor etetéssel segíthetünk rajta. Rovartáplálékát főleg lombkoronaszintben keresi. Télen magokat is fogyaszt.


 SZENCINEGE

SZÉNCINEGE

fotó: Madácsi Máté

 SZÉNCINEGE

Hasznosságban és elevenségben ő a cinegék vezére. Nyugtalan, dolgos, hangos és mindig jókedvű; hajnaltól napestig folyton munkálkodó. Megragad az ágacska legvégén, fejjel lefelé vizsgálja a koronarügyet, vajon nem rontja-e valami gonosz nyű vagy bogár?


 nadirigo

NÁDIRIGÓ

fotó: Madácsi Máté

 NÁDIRIGÓ

Kizárólag csak a nádasokat lakja, melyek fiasítás idején ugyancsak hangosak dalától, mely azonban lármának is beillik. Nem lévén ritka, szép számmal lakja egyazon nádast, és versenyez torkaszakadtából egymással, hogy csak úgy zeng tőle a táj.


 egereszölyv

EGERÉSZÖLYV

fotó: Madácsi Máté

 

EGERÉSZÖLYV

Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk. Sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott „sasok” általában ennek a fajnak a képviselői. Az egerészölyvek kifejezetten szeretnek a forgalmas utak, autópályák mellett ücsörögni, hogy a kezelt (legeltetett, kaszált) gyepfelületek nyújtotta könnyebb zsákmányszerzési lehetőséget kihasználják.


 sargalabusiraly

 SÁRGALÁBÚ SIRÁLY

fotó: Madácsi Máté

SÁRGALÁBÚ SIRÁLY

Déli, mediterrán elterjedésű faj. Úszólábakkal rendelkezik, a vízi életmódhoz alkalmazkodott. Néhány évtized óta majdnem minden évben költ néhány pár Magyarországon.


 
Irodalom: http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/termeszet/tovisszuro-gebics-az-ev-madara/956/  http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-parpal http://arpi.theater.hu/joweb/html/gyoparos/allatvilag/madarak/erdei/szencinege.html  http://arpi.theater.hu/joweb/html/gyoparos/allatvilag/madarak/arteri/nadirigo.html http://www.mme.hu/2012_ev_madara_-_az_egereszolyv http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-larmic
 
 
Összes hír

A(z) DÖK rovatból ajánljuk

Karácsonyi Vásár – Nyüzsgő Forgatag

Karácsonyi Vásár – Nyüzsgő Forgatag

Mint minden esztendőben, idén is a téli szünidő előtti utolsó héten tartották az Arany János Általános Iskolában a karácsonyi vásárt.

Papírgyűjtés 2014. tavasz

Hősies Helytállás

Kihívásban bővelkedőre sikeredett a hulladékpapír átvétel második napja az Arany János Általános Iskolában. Eső és szél nehezítette az önkéntes munkát, de mindezek ellenére jottányit sem hagyott alább a munkakedv a mai napon (május 14. szerda) sem. Lelkes szülői, nagyszülői és baráti támogatásban nem volt hiány, rendre érkeztek a szállítmányok. Önkéntes diákok serege fogadta a beérkező szórólapokat, idejétmúlt könyveket, újságokat és kartonokat. Szívet, lelket melengető volt megtapasztalni, ahogyan a három generáció képviselői egy cél érdekében vállvetve dolgoztak.

Interjúk

Bakó Levente

Bakó Levente – Jövő Nemzedék

2014. november elején, Szegeden a Markovics Kupa elnevezésű röplabda tornán jártam, ahol a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola mini fiú csapata ezüstérmes lett, az alattuk lévő korosztályban induló vásárhelyis csapat pedig a 12 induló közül a 6. helyen végzett.   fotó: Szamler László A minik csapatára irányult a figyelem már a torna elején. Kitűnő játékukon túl azért is, mert edzőjük nélkül érkeztek és az edzői feladatokat Bakó Levente, a csapat kapitánya látta el mind a két korosztályban. Levente példásan helytállt, mint játékos és segédedző egyaránt. Csapatát a dobogó második fokára vezette, az ifjabbakat pedig a középmezőnybe. Játékával kiérdemelte szegeden a Csapata Legjobbja címet. Felelősségvállalása, lelkesedése, kitartása és a csapatokkal végzett szegedi munkája követendő, példaértékű teljesítmény!

Várkonyi Patrik civilben

A lehetetlen nem létezik, a lehetetlen kihívás!

Hagyományosan, minden év augusztusában Kecskeméten találkoznak a Wing Tsun Kung Fu sportolói. Nemzetközi nyári táborukon, számos európai mesterrel egyetemben, részt vett Si Hing Várkonyi Patrik Kelet-Európa legfiatalabb Kung Fu mestere is. Őt kértem válaszoljon pár kérdésemre. Si Hing Várkonyi Patrik Wing Tsun Kung Fu mestere, 3. mester fokozat

Leiner Péter

Véget ért egy „Aranyos” röplabdás korszak

Június 14-én sok más társukkal együtt elballagtak az Arany János Általános Iskola nyolcadikos, röplabdás tinijei. Véget ért egy fejezet. Mint minden vég, ez is magában hordozza az újat, egy eddig ismeretlen, izgalmas jövő kezdetét. Ennek kapcsán beszélgettem Leiner Péter röplabdás „véndiákkal”. Számos fényes győzelem és néhány kevésbé sikeres, de annál tanulságosabb mérkőzés fűződik a Te röplabdás éveidhez itt az Aranyban. Összességében, mint szurkoló elégedett lehetek, sohasem volt unalmas a nézőtéren és jónéhányszor ünnepelhettünk győztes meccs után.

Nagy Zoltán – a tehetség sokszínű

Nagy Zoltán – a tehetség sokszínű

A tanév utolsó napjaiban már fél lábbal mindenki vakációzik, a véndiákok kiváltképp. Nincs ez másként az Arany János Általános Iskolában sem. A ballagási előkészületek és az angol nyelvvizsgára készülés közben kértem Nagy Zolit, hogy lépjen ki egy rövid időre a nyüzsgésből és válaszoljon pár kérdésemre.

Összes interjú

Környezetvédelem

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

Online fotó(selfie) akció

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

Online fotó(selfie) akció

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Sportos Környezetvédők

Sportos Környezetvédők

BENCE | 2018. január 25. 12:33
Irkalapok Szerkesztőség

A Gyűjts szelektíven, élj sportosan! – a megoldás Veled kezdődik elnevezésű program keretében, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány családi sportvetélkedőt hirdet általános- és középiskolás korú gyermekek és családjaik számára.

 

Családi szabadidős sportvetélkedő, sportverseny újrahasznosítható hulladékfajták bevonásával. A tervezett játékok eszközei újrahasznosítható anyagokból készülnek, valamint a feladatok, kvíz kérdések a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetvédelem témája köré épülnek.

Plakát és felhívás letölthető alul a csatolmányok közül!


Lomis PuccParádé

Lomis PuccParádé – hulladékból ruha

BENCE | 2018. január 24. 21:01
Irkalapok Szerkesztőség


A Gyűjts szelektíven, élj sportosan! – a megoldás Veled kezdődik elnevezésű program keretében, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány ruhakészítői versenyt hirdet általános- és középiskolás korú gyermekek számára.

 

Olyan kreatív csapatok jelentkezését várjuk versenyünkre, akik vállalják, hogy újrahasznosítható hulladékok felhasználásával készítenek viselésre alkalmas ruházatot.


Plakát és felhívás letölthető alul a csatolmányok közül!


Összes hír

Fotógaléria

HÉP RÖPKE – TAC SZESE

Három mérkőzés, három győzelem!

Országos Gyermek Bajnokság Röplabda, Dág 2017

Diákolimpia Megyei Döntő Fiú Röplabda 2016/17

Vásárhelyi Röplabda Kupa 2017

Összes galéria
Facebook