K-Téka Zöld Információs Pont
Tovább a Gondoskodásból jeles! irkalapra___

Környezetvédelem

Nagytakarítással a Környezetvédelemért

Országos Könyvtári Napokon a Gondoskodásból Jeles

Környezetvédelem | 2014. október 18. 08:31
Nyelvőrség   Irkalapok Szerkesztőség

A Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány Gondoskodásból Jeles – Nagytakarítással a Környezetvédelemért címmel, környezetvédelmi foglalkozásokat tartott 2014. október 16-17. csütörtökön és pénteken, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvár, Széchenyivárosi Fiókkönyvtárában, Jászfalvi Norbert könyvtárvezető szervezésében és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) támogatásával.

A programok a Lánchíd Utcai Általános Iskola és a Móra Ferenc Általános Iskola diákjainak aktív részvételével zajlottak. Külön elismerés illeti Őket az aktív, téma iránt érdeklődő és a programot támogató közreműködésért.

Országos Könyvtári Napokon a Gondoskodásból Jeles
Országos Könyvtári Napokon a Gondoskodásból Jeles
Fotó: Szamler László
A cikkhez tartozó képgaléria megnyitása

A téma rendkívül gyakorlatias volt, a környezettudatos vásárlás hétköznapi fortélyaival ismerkedhettek meg a résztvevők. Megoszthatták egymással tapasztalataikat a háztartási hulladék csökkentése terén, gyakran használatos fogalmakkal és azok jelentésével ismerkedtek, mint például az ökológiai lábnyom és annak mértékegysége a globális hektár.

Kiderült az is, hogy melyik nemzet él a legpazarlóbban bolygónkon és az is, hogy India a maga 1,2 milliárd lakosával azon nemzetek egyike, akik a legtakarékosabban bánnak természeti kincseinkkel. Sajnos, mi magyarok sem gazdálkodunk helyesen, túl nagy lábon élünk, ha a világon csak magyarok élnének, akkor számunkra két bolygónyi területre lenne szükség ahhoz, hogy megtermeljük mindazt, amit elfogyasztunk és közömbösítsük az okozott környezeti ártalmakat.

Arra is választ kaptak a diákok, hogy mit tehetnek saját maguk a környezeti kincseink megóvása és az ökológiai lábnyomunk méretének csökkentése érdekében. Ez pedig nem más, mint a környezettudatos vásárlás = kevesebb hulladék: a hétköznapi gyakorlatban azt jelenti, hogy írjunk bevásárlólistát, vigyünk magunkkal bevásárlótáskát, válasszunk nagyobb kiszerelésű és kevésbé csomagolt terméket, ha csak tehetjük vásároljunk helyi terméket és részesítsük előnyben az újrahasználható csomagolást.

Az elméleti diskurzuson kívül lehetőség volt még arra is, hogy saját öko-bevásárlótáskákat lássanak el egyedi grafikával, valamint arra, hogy a témával kapcsolatos rajzokat készítsenek a gyerekek. Mindkét kategóriában a 3-3 legjobbra sikeredett alkotást díjazás illette.


konyvtar konyvtar
konyvtar
fotó: Szamler László


Összes hír

A(z) Agytorna rovatból ajánljuk

Lépten, nyomon szelektálunk!

eAgytorna 16.16

Lépten, nyomon szelektálunk!

eAgytorna 15.16

Interjúk

Bakó Levente

Bakó Levente – Jövő Nemzedék

2014. november elején, Szegeden a Markovics Kupa elnevezésű röplabda tornán jártam, ahol a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola mini fiú csapata ezüstérmes lett, az alattuk lévő korosztályban induló vásárhelyis csapat pedig a 12 induló közül a 6. helyen végzett.   fotó: Szamler László A minik csapatára irányult a figyelem már a torna elején. Kitűnő játékukon túl azért is, mert edzőjük nélkül érkeztek és az edzői feladatokat Bakó Levente, a csapat kapitánya látta el mind a két korosztályban. Levente példásan helytállt, mint játékos és segédedző egyaránt. Csapatát a dobogó második fokára vezette, az ifjabbakat pedig a középmezőnybe. Játékával kiérdemelte szegeden a Csapata Legjobbja címet. Felelősségvállalása, lelkesedése, kitartása és a csapatokkal végzett szegedi munkája követendő, példaértékű teljesítmény!

Várkonyi Patrik civilben

A lehetetlen nem létezik, a lehetetlen kihívás!

Hagyományosan, minden év augusztusában Kecskeméten találkoznak a Wing Tsun Kung Fu sportolói. Nemzetközi nyári táborukon, számos európai mesterrel egyetemben, részt vett Si Hing Várkonyi Patrik Kelet-Európa legfiatalabb Kung Fu mestere is. Őt kértem válaszoljon pár kérdésemre. Si Hing Várkonyi Patrik Wing Tsun Kung Fu mestere, 3. mester fokozat

Leiner Péter

Véget ért egy „Aranyos” röplabdás korszak

Június 14-én sok más társukkal együtt elballagtak az Arany János Általános Iskola nyolcadikos, röplabdás tinijei. Véget ért egy fejezet. Mint minden vég, ez is magában hordozza az újat, egy eddig ismeretlen, izgalmas jövő kezdetét. Ennek kapcsán beszélgettem Leiner Péter röplabdás „véndiákkal”. Számos fényes győzelem és néhány kevésbé sikeres, de annál tanulságosabb mérkőzés fűződik a Te röplabdás éveidhez itt az Aranyban. Összességében, mint szurkoló elégedett lehetek, sohasem volt unalmas a nézőtéren és jónéhányszor ünnepelhettünk győztes meccs után.

Nagy Zoltán – a tehetség sokszínű

Nagy Zoltán – a tehetség sokszínű

A tanév utolsó napjaiban már fél lábbal mindenki vakációzik, a véndiákok kiváltképp. Nincs ez másként az Arany János Általános Iskolában sem. A ballagási előkészületek és az angol nyelvvizsgára készülés közben kértem Nagy Zolit, hogy lépjen ki egy rövid időre a nyüzsgésből és válaszoljon pár kérdésemre.

Összes interjú

Környezetvédelem

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

Online fotó(selfie) akció

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány - a megoldás Veled kezdődik

ReSelfie

Online fotó(selfie) akció

ReSelfie - háztartási szelektív hulladékgyűjtés és hulladékcsökkentés jó gyakorlatai.

Sportos Környezetvédők

Sportos Környezetvédők

BENCE | 2018. január 25. 12:33
Irkalapok Szerkesztőség

A Gyűjts szelektíven, élj sportosan! – a megoldás Veled kezdődik elnevezésű program keretében, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány családi sportvetélkedőt hirdet általános- és középiskolás korú gyermekek és családjaik számára.

 

Családi szabadidős sportvetélkedő, sportverseny újrahasznosítható hulladékfajták bevonásával. A tervezett játékok eszközei újrahasznosítható anyagokból készülnek, valamint a feladatok, kvíz kérdések a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetvédelem témája köré épülnek.

Plakát és felhívás letölthető alul a csatolmányok közül!


Lomis PuccParádé

Lomis PuccParádé – hulladékból ruha

BENCE | 2018. január 24. 21:01
Irkalapok Szerkesztőség


A Gyűjts szelektíven, élj sportosan! – a megoldás Veled kezdődik elnevezésű program keretében, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány ruhakészítői versenyt hirdet általános- és középiskolás korú gyermekek számára.

 

Olyan kreatív csapatok jelentkezését várjuk versenyünkre, akik vállalják, hogy újrahasznosítható hulladékok felhasználásával készítenek viselésre alkalmas ruházatot.


Plakát és felhívás letölthető alul a csatolmányok közül!


Összes hír

Fotógaléria

HÉP RÖPKE – TAC SZESE

Három mérkőzés, három győzelem!

Országos Gyermek Bajnokság Röplabda, Dág 2017

Diákolimpia Megyei Döntő Fiú Röplabda 2016/17

Vásárhelyi Röplabda Kupa 2017

Összes galéria
Facebook